Σύντομοι κανόνες

Το #hellas, όντας το δημοφιλέστερο και πολυπληθέστερο κανάλι του δικτύου (με συνηθισμένη κίνηση τους 1.000-1.200 χρήστες) για να λειτουργήσει σωστά και χωρίς προβλήματα, πρέπει να περιβάλλεται από κάποιους κανόνες, οι οποίοι και θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά από όσους βρίσκονται μέσα στο κανάλι ανεξαιρέτως. Μεταξύ άλλων δεν επιτρέπονται:

ΤΟ TEXT FLOODING

Με τον όρο "text flooding" εννοείται η μαζική εμφάνιση γραμμών κειμένου στο κανάλι (είτε επειδή κάποιος γράφει *απίστευτα* γρήγορα, είτε επειδή αντιγράφουμε ένα κομμάτι κειμένου). Κανείς από τους υπόλοιπους δεν είναι υποχρεωμένος να γεμίζει την οθόνη του με άχρηστες γραμμές κειμένου, τη στιγμή που προσπαθεί να παρακολουθήσει μια συζήτηση μέσα στο κανάλι. Γενικός κανόνας: όχι περισσότερες από 5 γραμμές κειμένου σε διάστημα 3 δευτερολέπτων.

TO TEXT REPEATING

Με τον όρο "text repeating" εννοείται η επανάληψη σε μικρό χρονικό διάστημα των ίδιων γραμμών κειμένου στο κανάλι. Αν θέλετε να πείτε κάτι πείτε το *μία* φορά χωρίς να δυσκολεύετε τους άλλους χρήστες να παρακολουθήσουν αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει στο κανάλι.

Η ΧΡΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ

Στον κόσμο του IRC, όπου τα πάντα αποτυπώνονται μόνο με τη χρήση χαρακτήρων είτε πρόκειται για εκφράσεις, είτε για σκέψεις, είτε για συναισθήματα, η χρήση ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ χαρακτήρων έχει την έννοια του ότι φωνάζουμε για να πούμε κάτι, κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό και κουραστικό. Χρησιμοποιήστε "πεζούς" χαρακτήρες για να γράψετε αυτό που θέλετε, σεβόμενοι τους άλλους χρήστες.

Η ΧΡΗΣΗ BOLD ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ

Κάποιοι IRC clients (μακρυά από τον θαυμαστό κόσμο του mIRC) αποτυχαίνουν να μεταφράσουν σωστά χαρακτήρες με bold και χρώματα. Γι' αυτό το λόγο, η χρήση έγχρωμων χαρακτήρων στο #hellas αποκόπτεται από τους IRC servers (χρήση flag +c). Προσπαθείτε να αποφύγετε κατά το δυνατόν την χρήση bold χαρακτήρων για να τονίσετε κάτι που θέλετε να γράψετε.

ΤΟ TOPIC FLOOD / HOLD

Με τον όρο "topic flood" εννοείται η μαζική αλλαγή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα του topic από τον ίδιο ή διαφορετικούς χρήστες. Το topic του #hellas, μένει συχνά ελεύθερο για να αλλαχτεί από όποιον χρήστη το επιθυμεί. Σεβαστείτε την επιθυμία κάποιου χρήστη να βάλει ένα topic της αρεσκείας του και μην το αλλάζετε αμέσως. Απαγορεύεται αυστηρά επίσης το "topic hold", η δυνατότητα που δίνουν κάποια scripts δηλαδή για να παρακρατείται το topic του καναλιού, κάτι το οποίο οδηγεί σε topic flood.

TO CTCP FLOODING KAI Η ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΛΩΝ

Με τον όρο "ctcp flooding" εννοείται η μαζική εκτέλεση CTCP εντολών προς το κανάλι με στόχο την καθυστέρηση στη ροή δεδομένων των χρηστών του (σύνηθες φαινόμενο όταν δοκιμάζουμε εντολές που δεν γνωρίζουμε από το νέο μας war script μέσα στο #hellas). Επιπρόσθετα, οι CTCP εντολές σε ένα κανάλι όπως το #hellas είναι μάλλον άχρηστες και θα τις χρησιμοποιούσε κάποιος μόνο προσπαθώντας να βλάψει μαζικά άλλους χρήστες του καναλιού. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση οποιασδήποτε άλλης εντολής που σκοπό έχει τη δολιοφθορά και τη μη ομαλή χρήση του καναλιού ή του δικτύου γενικότερα από τους χρήστες του (όπως στην περίπτωση κακόβουλης χρήσης channel sound requests).

TO CLONING

Με τον όρο "cloning" εννοείται η μαζική είσοδος ή ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών clients από το ίδιο host στο κανάλι ή στο δίκτυο γενικότερα. Κάτι τέτοιο έχει πιθανότατα κάποιον από τους ακόλουθους σκοπούς: το flooding του καναλιού, την εξαπάτηση άλλων χρηστών, την δέσμευση πόρων των συστημάτων του δικτύου κ.λπ. Τα clones τα οποία γίνονται αντιληπτά στο κανάλι, τιμωρούνται με τη χρήση της εντολής KICK και σε συνεχιζόμενη είσοδό τους, με χρήση KICK/BAN (εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι εντολές KILL και AKILL από IRC operators). Εξαίρεση εδώ αποτελούν κάποια netcafes τα οποία χρησιμοποιώντας συνήθως μία απλή dialup ή ISDN σύνδεση, μέσω προγραμμάτων όπως το WinGate βγαίνουν στο internet έχοντας το ίδιο host σε όλα τους τα τερματικά. Κάτι τέτοιο ενώ είναι παράλογο, καθιστά τους διαχειριστές του καναλιού να είναι πιο προσεκτικοί στον διαχωρισμό των clones. Σημειώνεται όμως προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως αν κάποιος channel operator απαγορέψει λανθασμένα την πρόσβαση στο #hellas ενός τέτοιου netcafe, δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη. Είναι στη διακριτική του ευχέρεια να ενεργήσει αναλόγως αν γίνει σχετική υπόδειξη από τον υπεύθυνο του netcafe.

Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ

Μην ξεχνάτε ποτέ πως όλοι οι χρήστες μπαίνουν σε ένα κανάλι (και στο IRC γενικότερα) για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους και να επικοινωνήσουν με άλλους χρήστες. Θα πρέπει λοιπόν να σέβεστε τους συνομιλητές σας, μιλώντας τους με ευγένεια, χωρίς να τους προσβάλλετε ή (ακόμη χειρότερα) να τους βρίζετε ή να τους απειλείτε. Ανεπιθύμητη είναι επίσης και η χρήση ανάρμοστων ψευδωνύμων που σκοπό έχουν την πρόκληση και την προσβολή άλλων χρηστών.

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ OPS

Όπως ήδη αναφέρθηκε προηγούμενα, το #hellas πλέον δεν ακολουθεί την παλιά πολιτική όπου ο κάθε διαχειριστής (channel operator) του καναλιού μπορούσε να δώσει op σε όποιον χρήστη ήθελε. Το #hellas έχει προστατευμένη διαχείρηση (secure ops) και ο μόνος τρόπος για να πάρει κάποιος op στο κανάλι, είναι να έχει ήδη access. Μην ζητάτε λοιπόν άσκοπα κάποιο op αφού και να θέλει να σας δώσει κάποιος, είναι αδύνατο.

Η AYTOMATH ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΜΕΣΩ DCC

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο υπολογιστής κάποιου χρήστη έχει μολυνθεί από κάποιον ιό (virus ή trojan) τότε είναι πιθανή η αυτόματη αποστολή αρχείων ενός τέτοιου ιού μέσω DCC σε χρήστες διαφόρων καναλιών ενός IRC δικτύου. Παρά το γεγονός ότι οι IRC servers πλέον εμποδίζουν την αποστολή των περισσοτέρων "επικίνδυνων" πιθανά αρχείων, μπορεί από απροσεξία κάποιο τέτοιο αρχείο να γίνει ασυνείδητα αποδεκτό από κάποιον ανυποψίαστο χρήστη. Για το λόγο αυτό, οι "μολυσμένοι" από κάποιον ιό χρήστες που εντοπίζονται, αποβάλλονται από το κανάλι με σαφείς οδηγίες για την καταπολέμηση του προβλήματός τους. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό θα βρείτε στην ενότητα ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο #hellas όπως προαναφέρθηκε, επιτρέπεται κάθε είδους ελεύθερη συζήτηση που δεν προσβάλλει τους χρήστες του καναλιού. Απαγορεύεται όμως αυστηρά η διαφήμιση κάθε είδους και περιεχομένου με κάθε τρόπο (msg, notice ή οτιδήποτε άλλο). Ειδικά για το notice σ' αυτή την περίπτωση, έχει καθαρά σημασία μαζικής καταναγκαστικής αποδοχής του μηνύματος, αφού υποχρεώνει τους χρήστες να δέχονται το μήνυμα μπροστά στα μάτια τους είτε έχουν ενεργό το κανάλι του #hellas είτε όχι. Η ίδια λογική ισχύει για κάθε είδους mass/on join msg/notice.

ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Το #hellas ιδρύθηκε με σκοπό να συσπειρώνει τους απανταχού Έλληνες, να τους δίνει την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες. Εξαιτίας της μεγάλης κίνησης που παρουσιάζει, υπάρχουν πολλοί που το θεωρούν πρόσφορο έδαφος για παντός είδους αγγελίες, προσωπικές ή μη. Αυτό όχι μόνο δυσχεραίνει την συνομιλία, αλλά προκαλεί αγανάκτηση στους υπόλοιπους χρήστες και ψυχρότητα στο κανάλι. Οι συντελεστές του GRΝet -και κατ' επέκταση η επιτροπή διαχείρισης του #hellas- σέβονται απόλυτα τις προσωπικές ιδιαιτερότητες ή προτιμήσεις, τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, τα προβλήματα και τις αγωνίες του κάθε χρήστη. Παρόλα αυτά, επιβάλλεται ο κάθε χρήστης να σέβεται τους συνομιλητές του, πράγμα που δυστυχώς, δεν συμβαίνει πάντα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αναγκαία η επέμβαση των συντελεστών του δικτύου προκειμένου να διευθετηθούν καταστάσεις προς το καλό του συνόλου. Για τους προαναφερθέντες λόγους, η επιτροπή διαχείρισης του #hellas αποφάσισε να παραπέμπονται σε άλλα θεματικά κανάλια (chat rooms) όσοι έχουν ως μοναδικό σκοπό τις αγγελίες. Συγκεκριμένα, οι προσωπικού είδους αγγελίες θα παραπέμπονται στα #sex, #gay, #lesbian, κλπ. Όσοι έχουν προβλήματα/απορίες σχετικά με το κινητό τους τηλέφωνο στα #cosmote, #panafon, #telestet, #mobile, #kinito, κλπ. Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν/πουλήσουν κάποιο αντικείμενο, θα παραπέμπονται στα #aggelies, #pazari, κλπ. Επιφυλασσόμαστε για αλλαγές στις κατηγορίες και τα κανάλια όπου θα παραπέμπονται οι χρήστες που απομακρύνονται. Οι χρήστες που επιθυμούν την παραμονή τους στο #hellas, θα πρέπει να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά -και ενίοτε τα ψευδώνυμά τους- ανάλογα. Μπορείτε να ζητήσετε να σας επιτραπεί πάλι η είσοδος με την προϋπόθεση να πάψετε να ενοχλείτε τους συνομιλητές σας. Αν αυτό θα γίνει και πόσο σύντομα, έγκειται στην κρίση του διαχειριστή που σας απομάκρυνε. Αν θεωρήσετε ότι κάποιος διαχειριστής κάνει κατάχρηση της συγκεκριμένης ρύθμισης, παρακαλούμε να επισυνάψετε το -ει δυνατόν σύντομο- log σε ένα e-mail στη λίστα hellas+help@irc.gr όπου θα σας δοθεί μια απάντηση.