Προστασία

Σε ένα τόσο μεγάλο κανάλι όπως το #hellas, η παραμονή μπορεί να κρύβει περισσότερους κινδύνους από άλλα μικρότερα κανάλια. Κι αυτό γιατί, ένα κανάλι που συγκεντρώνει πολύ κόσμο, γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων από κακόβουλους χρήστες. Τίποτα όμως δε μπορεί να συμβεί αν είστε σωστά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. Ορίστε λοιπόν κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να ξέρετε:

SCREEN LAGGERS

Μερικές φορές μπορεί να δείτε κάποιον χρήστη να εμφανίζει στο κανάλι συνεχόμενα μηνύματα μεγάλα σε μέγεθος με ακατάληπτους χαρακτήρες ($#@%}]!*) συνήθως με bold, underline ή χρώματα. Τα μηνύματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν είτε με msg είτε με notice και σκοπός τους είναι το text flooding και το screen lagging (η καθυστέρηση της ροής των δεδομένων στις οθόνες των χρηστών). Πραγματικά θα παρατηρήσετε μια καθυστέρηση στη ροή του κειμένου όλης της οθόνης (ειδικά αν η ταχύτητα του προσαρμογέα οθόνης σας ή του υπολογιστή σας είναι αργή), όσο αυτοί οι ακατάλυπτοι χαρακτήρες βρίσκονται στην οθόνη. Η λύση σε αυτή την περίπτωση, μόλις αντιληφθείτε αυτές τις γραμμές, είναι να χρησιμοποιήσετε την εντολή clear του client σας, πληκτρολογώντας /clear ούτως ώστε να εξαφανιστούν τα δεδομένα της οθόνης και να επανέρθει η ταχύτητα της ροής στο κανονικό.

IRC TROJANS

Tα IRC trojans (πιο γνωστά στα ελληνικά ως "δούρειοι ίπποι"), είναι μικρά αρχεία/προγράμματα τα οποία τα συναντάμε να μας έρχονται συνήθως απρόσκλητα μέσω DCC κατά την είσοδό μας σε κάποιο κανάλι. Από τη στιγμή που τα δεχτεί κάποιος χρήστης (προφανώς εν αγνοία του) και τα τρέξει στον υπολογιστή του, "μολύνουν" το σύστημά του. Το επίπεδο αυτής της "μόλυνσης", έχει να κάνει συνήθως με την περαιτέρω αυτόματη αποστολή του trojan στο IRC σε άλλους χρήστες (ούτως ώστε να ευνοηθεί η διάδοσή του), ή με κάποιο άλλο είδος καταστροφής ανάλογα με τον τύπο του (διαγραφή αρχείων, κατάρρευση συστήματος, μείωση της ταχύτητας κ.λπ.). Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η δυνατότητα που δίνουν κάποια IRC trojans σε άλλους χρήστες να ελέγχουν τον υπολογιστή σας φυσικά εν αγνοία σας: χρησιμοποιώντας αντίστοιχα προγράμματα, μπορεί κάποιος χρήστης να διαπιστώσει αν είστε μολυσμένοι με κάποιο trojan, να συνδεθεί στον υπολογιστή σας και να τον χειριστεί σα να ήταν μπροστά στο πληκτρολόγιό σας, γράφοντας, σβήνοντας και πράττωντας γενικώς αυτόβουλα και δόλεια. Όσον αφορά την προστασία από τα IRC trojans, αυτή μπορεί να υπάρξει σε πολλά στάδια. Καταρχήν στο στάδιο της πρόληψης, το GRNet σαν δίκτυο σάς προστατεύει, αποκόπτωντας την αυτόματη αποστολή αρχείων μέσω DCC, με "ύποπτες" καταλήξεις. Αν πραγματικά θέλετε να πάρετε ένα τέτοιο αρχείο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κατά περίπτωση την εντολή /dccallow. Εκτός αυτού, οι windows clients συνήθως (όπως το mIRC), προσφέρουν δυνατότητες απόρριψης ή αποδοχής συγκεκριμένων τύπων αρχείων, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο ασφάλειας και αφήνοντάς σας πλήρη έλεγχο. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν ύπουλα IRC trojans τα οποία μπορούν να περάσουν ελέγχους τέτοιου είδους. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως για να φτάσει ένα trojan στον υπολογιστή σας, πρέπει να το δεχτείτε εκούσια. Κανείς δε μπορεί να σας στείλει κάτι τέτοιο χωρίς τη θέλησή σας, παρά μόνο αν είστε ήδη μολυσμένος. Η μόνη περίπτωση να μολυνθείτε "ακούσια", χωρίς να δεχθείτε κάποιο αρχείο από έναν χρήστη, είναι αν έχετε επισκευθεί κάποια μολυσμένη ιστοσελίδα που είδατε κάπου στο IRC γι' αυτό και θα πρέπει να αποφεύγετε να επισκέπτεστε σελίδες που δεν γνωρίζετε το ακριβές τους περιεχόμενο ή που σας τις συστήνουν άγνωστα άτομα. Για να διαπιστώσετε εάν είστε ήδη μολυσμένος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο διαγνωστικό πρόγραμμα ιών (όπως το McAfee VirusScan και το Norton Antivirus), ενώ ένα επίσης πολύ καλό πρόγραμμα ειδικά για irc trojans είναι το The Cleaner. Για την περίπτωση που θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο θέμα, χρήσιμες πηγές πληροφοριών είναι το irchelp.org και φυσικά το επίσημο website του GRNet.

NUKES

Το nuking είναι ένας από τους συνηθέστερους τρόπους εκδίκησης στο IRC. Με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων, μπορεί κάποιος χρήστης στέλνοντας συνεχή "πακέτα" συνδέσεων στον υπολογιστή σας, να μπλοκάρει υπερφορτώνοντας τη γραμμή σας κάτω από ορισμένες συνθήκες και να σας αποσυνδέσει από τον IRC server, ή ακόμη και από τον ISP σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μπλοκάρετε κάθε είδους άγνωστη σύνδεση που γίνεται στον υπολογιστή σας, με σκοπό να προστατευτείτε κατά το δυνατόν περισσότερο. Τα προγράμματα που μπλοκάρουν τις άγνωστες αυτές συνδέσεις, ονομάζονται firewalls. Πολύ καλά firewalls είναι το Zone Alarm και το Conseal PC Firewall.

MIRC FEATURES

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζει ένας αρκετά διαδεδομένος windows IRC client, το mIRC, είναι τα sound requests. Στο IRC μπορεί κάποιος άλλος χρήστης δίνοντας μία εντολή, να ζητήσει από τον client σας να παίξει ένα αρχείο μουσικής MID ή WAV (με την προυπόθεση ότι έχετε το ανάλογο αρχείο στον υπολογιστή σας και έχετε ενεργοποιήσει από πριν αυτή τη δυνατότητα στο πρόγραμμα). Πολλές φορές αυτή η δυνατότητα του client είναι ενεργοποιημένη χωρίς καν ο χρήστης να ξέρει τη χρήση της αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας κάπως ανορθόδοξα αυτή τη δυνατότητα κάποιος χρήστης, μπορεί να κάνει τον client σας να "κρεμμάσει" και να σας αποσυνδέσει από το δίκτυο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν, αν πραγματικά δεν χρειάζεστε αυτή τη λειτουργία, είναι να την απενεργοποιήσετε μέσω των κατάλληλων ρυθμίσεων (File-Options-Sounds-Requests-Accept sound requests).